Geraardsbergen, Koppenberg, Paterberg, Kemmelberg og Arenberg

Brostein i Belgia

På hjul med sykkellegenden Dag Otto Lauritzen. En tur for entusiasten og dem med forkjærlighet for klassikerne, med ren belgisk sykkelglede, vafler og kanskje en øl.

Sammen med sykkellegenden Dag Otto Lauritzen og DO2 arrangerer vi en sykkeltur du sent vil glemme. Dag Otto blir med som guide, og vi vil bo én natt i Kortrijk – hvor Dag Otto bodde store deler av sin karriere. Utover fantastisk sykling skal vi nyte god mat og bo på fine hoteller. Få nasjoner, om no ... Les mer

Inkludert i turen

 • Følgebil
 • Flybilletter t/r Oslo - Brussel
 • Fire overnattinger på hotell av god standard
 • Sykkeltøy fra DO2 (Bib-shorts, trøye, vest og sokker – Verdi kr 4.896,-)
 • Transport fra og til flyplassen
 • Frakt av bagasje og sykler fra Oslo
 • Fire guider (inklusiv Dag Otto)
 • Lunsj torsdag, fredag og lørdag
 • Tre-retters middag torsdag, fredag og lørdag
 • Frokost er inkludert alle dager
 • Sportsdrikke og kaffe fra følgebilen

Dag 1

Ankomst Brussel

Etter vår ankomst på Brussel Airport, vil vi bli hentet og transportert med buss til hotellet i Valenciennes, en reise som tar omtrent én time. Vel fremme på hotellet er det muligheter for å ta seg en liten sykkeltur før middag.

Dag 2

Ypres – Valenciennes

Etappelengde

97

Høydemeter

388

Vi starter dagen med en god frokost før vi tar fatt på dagens etappe. En paddeflat etappe venter oss, men utfordringene vil likevel stå i kø. Vi begynner turen rolig fra Valenciennes, og allerede etter 10 km nærmer vi oss en av sykkelsportens mest omtalte og mytiske strekninger – brosteinspartiet gjennom
Arenbergskogen. Dag Otto, som selv har deltatt i Paris-Roubaix hele 10 ganger,
vil nok ha noen engasjerende historier å dele fra dette legendariske rittet.
Ved inngangen til Arenberg-skogen, kan det være lurt å redusere lufttrykket i
dekkene noe. Vi har med ekstra slanger og pumper i følgebilen, men på dette
partiet gjennom Arenberg er vi nødt til å klare oss selv, siden følgebilen må ta en annen rute rundt.

Etter noen intense kilometer på sykkelen og en rekke aha-opplevelser, skal vi
unne oss noen runder på velodromen i Roubaix. Lite kan sammenligne seg med
stemningen som hersker her under avslutningen av "helvete i nord", selv når
den står tom og tilbaketrukket. Det er likevel en følelse av ærefrykt som fyller
oss idet vi tar den første runden. Etter noen runder, tar vi oss litt forsyninger fra
følgebilen og fortsetter ferden mot Ypres. Vi har nå gjort unna det hardeste
arbeidet og kan se frem til en fin, rolig tur til hotellet. Det er omtrent 40 km
igjen.

Dag 3

Ypres – Kortrijk

Etappelengde

52

Høydemeter

239

Klatringer

Kemmelberg (1,4 km à 7,2 %)

For de som fant gårsdagens etappe i tøffeste laget, vil dagens etappe være betydelig lettere. Men før vi kan nyte en belgisk øl i Kortrijk, må vi forsere et annet sagnomsust parti: Kemmelberg.

Kemmelberg, beliggende i den vestlige delen av Belgia, nær den franske grensen, er en beryktet bakke kjent blant syklister verden over, spesielt for dens rolle i klassikeren Gent-Wevelgem. Stigningen er notorisk for sin bratthet, med en maksimal stigningsprosent på over 20% på de tøffeste partiene. Det er både en fysisk og teknisk utfordring som tester syklistenes evne til å håndtere steile bakker og rask nedkjøring. Landskapet rundt Kemmelberg er preget av vakker, men krevende natur som tilbyr fantastiske utsikter for de som tar seg tid til å nyte omgivelsene etter å ha overvunnet bakkens utfordringer. Etter å ha bestiget Kemmelberg, leder vår rute oss mot Kortrijk, en sjarmerende by i Flandern hvor Dag Otto bodde store deler av sin karriere. Kortrijk er rik på historie og kultur, med røtter som strekker seg tilbake til romertiden. Byen
er kjent for sine vakre middelalderbygninger, som Kortrijk 1302-museet, som
forteller om slaget ved Guldensporenslag, og Broeltårnene, to bevarte tårn langs elven Lys, som vitner om byens fortid som en festningsby.

En etappe som ikke har kostet oss all verden gir oss likevel en god belønning vel fremme på hotellet etter to dager på sykkelen.

Dag 2

Kortrijk - Brussel

Etappelengde

114

Høydemeter

1 091

Klatringer

Oude Kwaremont (1,41 km à 4,1 %)

Paterberg (0,35 km à 11,7 %)

Koppenberg (0,49 km à 12,6 %)

Taaienberg (0,63 km à 7,8 %)

Muur van Geraardsbergen (1,08 km à 7,8 %)

Fra Kortrijk, etter en natt med hvile og refleksjon over Dag Ottos fortellinger
om livet som proffsyklist, setter vi oss på sykkelsetet igjen. Denne etappen, dypt forankret i sykkelsportens klassikerhistorie, vil ta oss gjennom noen av de mest legendariske segmentene i sykkelverdenen: Oude Kwaremont, Paterberg, Koppenberg, Taaienberg og Muur van Geraardsbergen.

Oude Kwaremont er ikke bare en test av utholdenhet med sin lange brosteinsbelagte stigning, men også en feiring av flamsk sykkelkultur, ofte kantet av tilskuereunder store ritt. Paterberg, med sin korte men ekstremt bratte stigning, er enbrutal påminnelse om kobbeltens utfordringer, hvor hver stein kan avgjøre omdu står eller faller. Koppenberg er beryktet, fryktet og elsket for sin steile stigning over kobbeltene. Det er en bakke som tvinger mange til å avstige og gå, og setter syklistens viljestyrke på prøve. Taaienberg, kjent blant fans og syklister som "Boonen's berg" etter den belgiske sykkellegenden Tom Boonen, tilbyr sin egen unike utfordring med en lang og jevn stigning som har blitt avgjørende i mange ritt.

Muur van Geraardsbergen, en historisk klatring som fører til kapellet på toppen, gir en nesten mystisk opplevelse med sine bratte stigninger og svinger på brostein. Det er et ikonisk sted som har avgjort utfallet av mange ritt og skapt
utallige sykkellegender. Etter at vi er ferdig med de mest krevende partiene sykler vi på de idylliske landeveiene som snor seg gjennom det flamske landskapet. Nå er det kun ankomst Brussel som gjelder.

I Brussel nyter vi en bedre middag og mimrer om hva vi har vært igjennom disse
dagene.

Dag 5

Hjemreise

Etappelengde

48

Høydemeter

328

Etter en bedre frokost kan man velge å henge seg på en rundtur fra Brussel på på 48km før hjemreise. For de som har fått nok sykling så har Brussel nok av annet å by på.

En sykkeltur fra hotellet i Brussel til Atomium og deretter til Gaasbeek Castle tilbyr en unik blanding av futuristisk arkitektur og historisk prakt. Fra hjertet av Brussel, hvor kulturelle pulser slår sterkest, begynner turen med en relativt kort og behagelig rute mot Atomium. Dette ikoniske byggverket, opprinnelig skapt for Verdensutstillingen i 1958, fanger blikket med sin glitrende stålstruktur som forestiller et jernkrystall forstørret 165 milliarder ganger. Sykkelturen til Atomium gir en fin anledning til å oppleve kontrastene i Brussel, fra det historiske sentrum til de moderne, arkitektoniske underverkene. Etter besøket ved Atomium, fører turen videre gjennom det pittoreske flamske landskapet mot Gaasbeek Castle, en reise som gir et pust av frisk landluft og grønne utsikter. Dette slottet, som dateres tilbake til det 13. århundre, står som en vakker representant for regionens rike historie og kulturelle arv. Omringet av en stor park, er Gaasbeek Castle et yndet mål for de som ønsker å dykke ned i Europas middelalderhistorie, omgitt av naturens ro. Denne sykkelturen kombinerer det beste av to verdener – Brussels moderne vidundere og det rolige, historisk mettede landskapet som omgir byen.

Brussel fungerer som hjertet av Europa med sin rolle som administrativt sentrum for EU. Byen er en smeltedigel av kulturer, språk og arkitektoniske stiler, kjent for sin vakre Grand Place, et UNESCOs verdensarvsted omgitt av gyldne barokkfacades og den berømte Manneken Pis-statuen. Brussel tilbyr også en rikholdig kulinarisk scene, fra tradisjonelle belgiske vafler og sjokolade til fin gourmetmat. Byen er et levende kunst- og designsentrum, med utallige museer, gallerier og teatre, samt det ikoniske Atomium, et symbol på modernitet og vitenskapelig fremskritt. Brussels mangfoldige identitet og åpne atmosfære gjør den til en unik europeisk metropol med en rik historie og en lysende fremtid.

I god tid før flyets avgang setter vi oss på toget til flyplassen.