Ikoniske klatringer

Men det er også en dypere forbindelse som syklister føler når de klatrer disse fjellene - en forbindelse med sykkelhistorien og kulturen.

Sellaronda–sykkeltur-dolomittene

De 5 mest ikoniske klatringene i Alpene og Dolomittene

Dolomittene, med sine imponerende fjelltopper, krystallklare innsjøer og svingete veier, tilbyr en av de mest unike sykkelopplevelsene i verden. Hver klatring i Dolomittene forteller sin egen historie, fra de fysiske utfordringene du møter til de utrolige utsiktene du får oppleve. I denne artikkelen har vi listet opp fem av våre favorittklatringer i de Italienske Alpene og Dolomittene.

Passo Gardena

Passo Gardena er en av Dolomittenes mest ikoniske klatringer. Med en lengde på 9,3 km, en gjennomsnittlig stigning på 6,4% og en maksimal stigning på 10%, vil denne klatringen gi deg en ordentlig utfordring. Men den fysiske utfordringen kan fort bli glemt på grunn av den spektakulære naturen du sykler gjennom hele veien.

Hver sving på veien opp Passo Gardena avslører et nytt, pustende landskap som ser ut som det er tatt rett ut av et maleri. De majestetiske fjelltoppene i Dolomittene reiser seg stolt mot himmelen, mens frodige grønne enger og krystallklare bekker gir en kontrast til de spisse fjellene. Det er som å sykle gjennom et levende kunstverk, hvor naturen nesten kan ta pusten fra deg.

Historisk sett har Passo Gardena vært et viktig krysningspunkt i regionen, men det er dens naturlige skjønnhet som virkelig har gjort den kjent i sykkelverdenen. Å sykle opp Passo Gardena er en opplevelse som ingen syklist bør gå glipp av. Klatringen er en del av Sella-Ronda runden som av mange regnes som verdens fineste sykkeltur.

Deltakerne i Epico Dolomiti får en sjanse til å oppleve denne utrolige klatringen på dag fem av turen, som starter med å sykle Sella-Ronda runden. Det er en klatring som vil utfordre deg fysisk, men belønningen - den utrolige utsikten og følelsen av å være i ett med naturen - er verdt hvert eneste tråkk.

Passo Gardena

Passo Stelvio

Med sine 48 hårnålsvinger og 2.757 moh., er det en av de mest kjente klatringene i sykkelsporten, og regnes som en av de høyeste asfalterte fjellpassene i de østlige Alpene.

Historien bak Passo Stelvio er like imponerende som klatringen selv. Bygget på 1820-1825 tallet, under ledelse av den østerrikske ingeniøren Carlo Donegani, var veien opprinnelig ment for å koble Lombardia-regionen i Italia med resten av Østerrike. Siden den gang har den blitt et ikonisk landemerke, ikke bare for syklister, men også for motorsykkelentusiaster.

Men det er i sykkelverdenen at Passo Stelvio virkelig har gjort sitt merke. Den har vært vert for utallige etapper av Giro d'Italia, og mange av sykkelsportens største navn har kjempet sin vei opp den bratte stigningen. Noe av det som gjør Passo Stelvio så spesiell, er kombinasjonen av dens fysiske utfordring og det spektakulære landskapet. Utsikten fra toppen er intet mindre enn imponerende, og gir en 360-graders panoramautsikt over de omkringliggende fjellene.

For mange syklister er Passo Stelvio den ultimate utfordringen og på de aller fleste sin "bucket list".

Passo Stelvio

Passo del Mortirolo

Passo del Mortirolo, en legendarisk fjellklatring som har fått æresbetegnelsen 'Sykkelens Monte Carlo' blant entusiaster. Denne ikoniske stigningen i hjertet av Lombardia-regionen, har en sykkelhistorie som er like imponerende som selve veien.

Med en gjennomsnittlig stigning på over 10% over en lengde på 12,4 kilometer, er Mortirolo en av de mest utfordrende klatringene. Denne brutale stigningen tester selv de mest erfarne syklister til det ytterste, og det er derfor den er blitt en fast inventar i prestisjefylte sykkelritt som Giro d'Italia.

Historien til Mortirolo er en historie om lidenskap og prestasjon. Denne fjellovergangen har vært vitne til utallige legendariske øyeblikk i sykkelsporten. Syklister som Marco Pantani og Ivan Gotti har utfordret sine grenser her, og navnene deres er nå en del av Mortirolos rike arv.

Men Mortirolo handler ikke bare om utfordringer; det handler også om den sublime skjønnheten som omgir deg. Mens du tråkker deg oppover, vil du oppdage spektakulær utsikt over de majestetiske italienske Alpene og den tette skogen som omgir veien. Det er en opplevelse som gir både sjel og bena næring.

Mortirolo

Passo del Gavia

Passo del Gavia ligger i de majestetiske italienske Alpene, i Lombardia-regionen. Med en høyde på over 2 600 moh., tar Gavia deg til de høyeste høyder sykkelhjulene dine kan nå i denne delen av verden.

Denne klatringen er en sanntidsprøve på styrke og utholdenhet. Med bratte stigninger, hårnålssvinger og variert terreng gir Gavia deg alt du trenger for å pushe grensene dine. Underveis vil du passere frodige enger, brusende bekker og snødekte topper som utgjør det spektakulære alpine landskapet.

Passo del Gavia er ikke bare en klatring; det er en reise gjennom sykkelhistorien og en mulighet til å skape dine egne legendariske øyeblikk på denne ikoniske ruten. Fest hjelmen, tråkk i pedalen og gjør deg klar for en uforglemmelig sykkeleventyr som tar deg til himmelske høyder. La Gavia bli en del av din egen sykkelhistorie.

Passo Vivione

Blant Dolomittenes mange ikoniske klatringer står Passo Vivione ut som en juvel. Dette passet, kjent for sin tekniske utfordring, gir syklister en unik opplevelse med sitt varierte terreng. Fra tette skoger som gir skygge på varme dager, til åpne enger hvor solen glitrer på duggfriske blomster, gir hver kilometer en ny utfordring. Men det er ikke bare landskapet som gjør Passo Vivione spesiell; det er også de små spor av regionens kultur og historie som kan ses langs veien. Gamle steinhus, forlatte kapeller og svingete stier vitner om en tid som har gått, og gir syklister en dypere forståelse av Dolomittenes arv. Utforkjøringen ned igjen er smal, svingete og utrolig morsom om du er komfortabel på sykkelen. Ta det rolig i de blinde smale svingene, og slipp opp de de lange rette strekkene lenger ned i bakken.


Har du innspill til hvor vi bør reise for å oppleve de vakreste klatringene i Europa – send oss gjerne et tips til info@epeak.no