Berga - San Sebastian

Pyreneene

En episk og strabasiøs sykkelferie i fantastiske Pyreneene. En sykkeltur over ikoniske pass, kjent fra blant annet Touren.

Sykler på toppen Tourmalet

Turen har hele 11 sykkeletapper, men vi har gjort det slik at man flere steder kan kutte ned på dagsetappene, om man føler for det. Turen begynner i Berga, en drøy time nord for Barcelona. Herfra skal vi bevege oss inn i vakre Parc Natural del Cadí-Moixeró. Vi har selvsagt inkludert mange av passene ... Les mer

Inkludert i turen

  • Følgebil
  • Tre guider
  • 12 overnattinger på hotell av god standard
  • Fly tur/retur
  • Transport fra og til flyplassen
  • Frakt av bagasje og sykler fra og til Oslo
  • Frokost og lunsj hver dag
  • Kaffe fra følgebilen

Dag 1

Ankomst Berga

Vi blir hentet på flyplassen, og transporteres til Berga.

Dag 2

Berga - La Seu d'Urgell

Etappelengde

103

Høydemeter

2 603

Klatringer

Coll de Josa (1640 moh.)

Coll de la Traba (1491 moh.)

Vi starter med å sykle nordøstover, mot innsjøen Pantà de la Baells. Denne krysser vi, før vi brekker opp til venstre, og starter ferden mot og gjennom nasjonalparken Parc Natural del Cadí-Moixeró. Den første bakken er tøff i starten, men man blir raskt belønnet med vidunderlig utsikt og mer tilgivende terreng. Etappen er kupert, men den har ikke lengre sammenhengende stigninger enn seks km. De siste to milene er lettkjørt, og stort sett i utforbakke.

Dag 3

La Seu d'Urgell - València d'Àneu

Etappelengde

99

Høydemeter

2 256

Klatringer

Port Del Canto (1721 moh.)

Vi starter dagen med å trille rolig nedover langs elven El Segre, innen vi tar for oss etappens utfordring, Port del Canto. Dette er en relativt enkel klatring, hvor det er greit å finne en rytme som bringer deg til toppen uten de største problemer. Nå bærer det nordover, hvor vi avslutter etappen med en vakker liten vei i åssiden over naturreservatet Mollera d’Escalarre.

Dag 4

València d'Àneu - Le Solayan

Etappelengde

102

Høydemeter

2 670

Klatringer

Port de la Bonaigua (2072 moh.)

Col d'Artigaux (1385 moh.)

Dagens etappe begynner med en koselig liten runde rundt sjøen Pantà de Borén. Runden er lang nok til at vi får varmen, før vi starter bestigningen av turens første topp over 2000 meter, Port de la Bonaigua. Fra toppen venter det oss 50 km hvor vi skal droppe ca 1500 høydemeter. Der hvor de mer tradisjonelle rutene i Pyreneene tar til venstre, mot Col du Portillon, skal vi fortsette nordover ytterligere 12 km, før vi tar fatt på den maleriske stigningen opp til Col d’Artigaux. Klatringen er 8,6 km lang, og har en gjennomsnittlig stigning på 9,6 %. På toppen venter et platå på ca sju km, før vi tar fatt på den siste ferden til hotellet.

Dag 5

Le Solayan - Peyresourde

Etappelengde

86

Høydemeter

2 691

Klatringer

Port de Balès (1 755 moh.)

Col de Peyresourde (1 569 moh.)

Den fjerde sykkeletappen er en skikkelig godbit. Vi skal bestige Port de Balès og den kjente Col de Peyresourde. Etter å ha droppet ned fra Port de Balès har vi valgt å legge ruta om Portet de Luchon, på vei opp mot Peyresourde. Dette da denne veien er langt mer sjarmerende, og med betydelig mindre trafikk. Ønsker man likevel å følge det tradisjonelle Tour de France-sporet, gjør man selvsagt det. Vi skal bo høyere enn selve passet, oppe i skilandsbyen.

Dag 6

Peyresourde - Sainte-Marie de Campan

Etappelengde

Fra 71 til 155 kilometer

Høydemeter

Fra 1 841 til 4 805 meter

Klatringer

Col d’Azet (1 580 moh.)

Hourquette d’Ancizan (1 569 moh.)

Lac de Cap de Long (2 172 moh.)

Lac d’Aubert (2 196 moh.)

Col de Portet (2 215 moh.)

Dette er dagen med stor “D”. Den femte etappen muliggjør en rekke ulike traséer, hvor din lyst og dagsform avgjør om etappen blir normal og flott, eller episk lang og ditto spektakulær.

Hva du enn velger må du over Col d’Azet. Denne er ikke så kjent, men er særdeles innbydende. Spesielt utforkjøringen på andre siden. Litt før bunnen av dalen står du ved et veiskille, bokstavelig talt. En mulighet er å ta den korteste veien til hotellet, som likevel gir deg en krevende, men praktfull opplevelse i form av Hourquette d’Ancizan. Denne ble ikke introdusert for Tour de France-sirkuset før 2011, men ble umiddelbart hyllet som et vakkert og sjarmerende pass.

For de med gode bein er det tid for en av Pyreneenes absolutte høydepunkter, Route des Lacs, med Lac de Cap de Long og søsterklatringen til Lac d’Aubert. Det strides om hvilken som er vakrest, så vi anbefaler deg å være grådig, og si “Ja, takk! Begge deler.”.
Disse har vært utilgjengelige for Tour de France-arrangøren, grunnet vernet av området. Klatringene ligger i det samme fjellmassivet som den mer kjente Col du Tourmalet, som står på programmet i morgen. For de helt spesielt interesserte vil det også være mulig å legge inn et besøk til Col de Portet, på 2 215 moh.

Dag 7

Sainte-Marie de Campan - Luz Ardiden

Etappelengde

Fra 51 til 104 kilometer

Høydemeter

Fra 2 176 til 3 403 meter

Klatringer

Col du Tourmalet (2 155 moh.)

Cirque de Tromouse (2 092 moh.)

Luz Ardiden (1 715 moh.)

Om du opplevde gårsdagen som utfordrende er det nok fornuftig å ta den korteste ruta i dag. Selv om den er kort er den på ingen måte enkel, da du først skal over monsteret Col du Tourmalet, for så å avslutte opp til Luz Ardiden. Førstnevnte er benyttet hele 75 ganger i Tour de France, som er rekord. Første gang var i 1910.

Nedkjøringen er av de bedre, med over 19 bratte og ville km ned til bunnen. Her kan man ta en velfortjent pust i bakken, med kaffe og mat. Dernest må man bestemme seg for hvilken rute man skal velge, siste del av dagen. Klatringen opp til hotellet i Luz Ardiden er mest husket for en famøs Texaner som i 2003 hektet styret i remediene til en publikummer, og veltet. Den er benyttet åtte ganger i Touren, har en jevn stigning med et upåklagelig vakkert bakteppe. Her får du sykkelhistorie og naturopplevelser på en gang.

For de aller sprekeste har man muligheten til å forlenge etappen med en aldeles nydelig klatring opp til Cirque de Troumouse. Enda en klatring som er forbuden frukt for Tour de France arrangøren, da den befinner seg i nasjonalparken. For de som har krefter til det er det en uforglemmelig opplevelse.

Dag 8

Luz Ardiden - Sallent de Gállego

Etappelengde

116 kilometer

Høydemeter

2 863

Klatringer

Col des Borderes (1 156 moh.)

Col du Soulour (1 474 moh.)

Col d’Aubisque (1 709 moh.)

Col du Pourtalet (1 794 moh.)

I dag skal vi tilbake til Spania, men veien dit inneholder en rekke godbiter. Med unntak av den siste, opp til Col du Pourtalet, er de ikke så lange, slik at man får hentet seg inn mellom slagene. Soulour og Aubisque er kjente fra Tour de France. Borderes er mest en landlig og mer billedskjønn omvei opp mot Soulour, og kan kuttes. Col du Pourtalet er et grensepass mellom Frankrike og Spania. Dette har kun vært benyttet i Tour de France én gang, men den spanske siden har figurert i La Vuelta de Espana en rekke ganger.

Dag 9

Sallent de Gállego - Jaca

Etappelengde

74 kilometer

Høydemeter

1394 meter

Dette blir nærmest som en restitusjonsdag å regne. Den er uten de kjente og utfordrende passene, men er ikke mindre billedskjønn av den grunn. I dag skal vi ta det rolig og nyte omgivelsene mens vi spiser og drikker godt. På hotellet venter svømmebasseng og mulighet for massasje.

Dag 10

Jaca - Larrau

Etappelengde

120 kilometer

Høydemeter

2674 meter

Klatringer

Port de Larrau (1 585 moh.)

Nok en dag med grensekryssing. Vi beveger oss inn i den baskiske delen av Pyreneene. Et område med relativt få turister, og få mennesker generelt.

Dagen er kuppert, men etappens eneste skikkelige pass er avslutningen, hvor vi bestiger Port de Larrau. Passet er ikke spesielt krevende fra den spanske siden, noe som gir oss muligheten til å nyte utsikten og freden som råder i disse områdene. Vi avslutter den kupperte etappen med å stupe ned en vill og vakker nedkjøring til landsbyen Larrau, hvor vi overnatter.

Dag 11

Larrau - Saint Etienne de Baigorri

Etappelengde

90 kilometer

Høydemeter

3 163 meter

Klatringer

Col Bagargui (1 280 moh.)

Col d’Arnostéguy (1 236 moh.)

Dagens etappe er uten de mest kjente passene, men er likevel en av favorittene her på huset. Starten på etappen er beintøff, i form av klatringen opp til Col Bagargui. Her er stigningsprosenten tosifret i lang tid, så vi anbefaler et lavt gir og kontrollert tempo opp denne. De neste snaue tre milene er relativt lettkjørte. I bunnen skal vi brekke opp mot venstre og ta fatt på stigningen opp til Col d’Orgambide (992 moh.). Her blir etter hvert veien så smal at den minner mest om en sti man har valgt å asfaltere. Kvaliteten er upåklagelig, men de neste to milene er noe helt spesielt. Landskapet, i kombinasjon med den smale veien, gir deg følelsen av å være midt i et eventyr.

Ruta avsluttes med en siste klatring over Munhoa. Denne kan velges bort om man er sliten, og vi vil lose dere rundt toppen på flotte små landeveier.

Dag 12

Saint Etienne de Baigorri - San Sebastián

Etappelengde

90 kilometer

Høydemeter

1 952 meter

Klatringer

Izpegi (690 moh.)

Turens siste etappe begynner med klatringen opp til Izpegi. Dette er den lengste av dagens fem mindre klatringer. Vi skal krysse grensen to ganger, før vi til slutt triller ned til San Sebastián. Det vil ikke by på nevneverdige problemer å finne et egnet sted til banketten, da byen har et bredt sortiment av anerkjente restauranter.

Dag 13

Hjemreise

Transport til Bilbao hvor vi tar flyet tilbake til Norge

Bestill reise

feilmelding
feilmelding
feilmelding
feilmelding
feilmelding
feilmelding
feilmelding
feilmelding